Monday, June 24, 2013

3:29


Katakanlah (wahai Muhammad), "Jika kamu menyembunyikan apa yang ada dalam dada kamu atau kamu mendedahkannya, pasti Allah mengetahuinya. Dia mengetahui segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Allah Maha Berkuasa atas tiap-tiap sesuatu.

Sunday, June 23, 2013

Seo In Guk


Untuk hari ni, sumpah last. 

research, currently

aerodynamic styling, tang mana aerodynamic pun aku tak nampak. mihihihi~

p/s: biarkan aku tenggelam dalam kebodohan saat ini. sebab bagi aku, ini sangat lawak .

Express Randomly Thought

Assalamualaikum.:)

This random words dari EFFORT adalah terhasil lepas baca Ajaib by Syafiq Aizat. dan EFORT adalah sketches+journal yang ke-4. Thanx to cik Merida yang hadiahkan EFFORT. :'))

Pada mulanya, aku rasa macam nak ulas isi kandungan Ajaib secara bijaksana, tapi perkara lain yang keluar.


copy paste from EFFORT

astaghfirullahala'zim. .Like, kita boleh mati bila-bila je. Even sekarang dengan izin Allah. Kun Fayakun!.

Kita manusia, insan kerdil yang selalu lupa, berani masa Allah offer untuk jadi khalifah Allah di muka bumi. Gunung pun TAK sanggup nak terima wey! Nampak tak manusia ni macam mana? Rasa maca nak guna pepatah cakap tak serupa bikin bila,

"Allah anugerahkan akal fikiran. Turunkan Islam sebagai panduan hidup"

but manusia (I mean, majority umat akhir zaman) buat sekadar ilmu untuk cukupkan gred for the sake nak grad. well, the truth kan?

Next story, bila kita cakap pasal syirik, common malay akan terbayang bomoh, pawang, or someone yang minta tolong khadam or makhluk alam ghaib. ok stop it right there. you mean like belakangkan Tuhan isn't? Beb, fikir sebentar. Minta bantuan dan percaya tiada kuasa yang dapat tolong kita kecuali taghut? does it clear? Kita sangkutkan pergantungan kita kepada sesuatu selain Tuhan. Itu syirik. Then equal to, anggap belajar tinggi-tinggi, full marks sumpah power tiptop boleh bahagia dunia akhirat,,syirik! Eh? 

Kita tak banyak masa, continue to Ikhlas. Sesuatu yang bukan tangible. Mula dari hati. Hati perlu ada akhidah. Akidah perkara pertama yang ditekankan among the Sohabiah. Kenapa akidah? Kenapa hati? Sebab, even ada akal hati kalau dah kotor, bisa jadi jin. Ya sejahat-jahat manusia sebaik-baik jin.

15/6/13
10:50 PM

Tuesday, May 21, 2013

TYPO potrait


TYPO potrait. supposely buat word bukan pakai brush. masa kurang kualiti kerja pun kurang

Eco by Tupperware adv. _not for official adv. purpose


sebabkan hanya jumpa tutup botol eco yang dah resterize, masukkan je la. marketing adv. esaimen

hup seng logo


serupa suzuki sikit. =.=

Saturday, May 18, 2013

3:59 a m

Assalamualaikum :)



white also can be bleached


now I realize that, the past has been the past. 
whatever you do to sustain it,
it will seep to the wind and bring it down 
to the cast of memory.

you can freeze the time.
by clicking the center of the earth 
and blow it till you shade your tears 
because it will be never change anything.

10 minit masa taruhan untuk akhirat

Assalamualaikum :)

Sila lihat waktu sekarang. 11.41 pm. hmm dah malam. hampir ke tengah malam.

Mari kita rehatkan minda dari kerja-kerja yang menyesakkan. Apa kata kita main satu permainan. When I said, bumblebee. what is in your mind right now?

A word or a picture or bumblebee itself?

yeah jika anda bayangkan word maksudnya anda orang berotak kiri! anda seorang yang sangat rasional, sentiasa utamakan logik dalam setiap keputusan.

dan jika anda bayangkan picture anda orang berotak kanan! anda sangat kreatif dalam apa yang anda lakukan.

jika anda bayangkan bumblebee itu sendiri anda telah sempurna menjadi manusia yang mampu menggunakan kedua-dua bahagian otak. Tahniah!! *waving*

bullshit. minda telah terkurung dalam beberapa patah perkataan. anggota akan bertindak selari dengan fikiran. fikiran yang tidak bebas akan menzahirkan perlakuan yang tidak merdeka.

think out of the box. hidup bukan umpama soalan tadika suai padan jawapan. kalau tak dapat fikir luar kotak pun, fikir. cari jalan untuk berfikir.

waktu sekarang 11.51pm. kurang 10 min masa untuk esaimen ergo.

manusia dicipta untuk menjadi hamba. bukan hamba kepada manusia. hamba kepada Pencipta. fikir. zikir.

Thursday, May 2, 2013

Saturday, January 26, 2013

Malam Ahad Mari berjimba!

Assalamualaikum :))

Amaran
Ini adalah entri random yang ditaip oleh penulis berdasarkan apa yang dimainkan oleh pita minda penulis. Sebarang persamaan adalah tidak disengajakan berikutan ketiadaan skrip dan stratergi dalam penulisan. Sekian.

Cuti final sem dah sudah sampai ke pertengahan.

Biasanya awal-awal cuti kemain eksaited nak balik packing barang seminggu awal. Beli tiket macam dah takde hari esok even esoknya baru first paper. Servis motor kereta, kereta sorong macam nak round satu dunia lagaknya. Itu simpton biasa masa awal2 nak balik cuti.

Bila dah sampai rumah, aku tak tau la orang lain, top xtvt yang bermain di minda adalah. indoor activity. ikut tahap lasak tak lasak la. apa aktivitinya? berenang atas katil gaya bebas, kuak lentang kupu-kupu, rama-rama, kura-kura semua keluar. penat wuh siapkan projek tak tidur malam. dan kebiasaannya niat awal nak lempiaskan penat, seharian tidur. lama2 dah jadi habit tidur macam tak ingat dunia. rosak2. yeah, aku cuba nak bangun awal, nasib ada siren pagi2 kejut subuh. kalau tak alamat terlajak perahu boleh diundur, terlajak masa merana padan muka.

Cuti lama-lama takde keja pun lemau juga. Nak keluar short pulak fulus, nak buat outdoor, kena sekat hak kebebasan. waduh, gawat gini.

Dan pabila sampai akhir masa cuti berakhir. Masa ni baru nak menyesali kenapa aku tak buat ini, kenapa tak buat itu. Ceh, typical sungguh mindset..Eh, tiba2 teringat.

Masa kat dunia, punyala banyak masa nak buat kebaikan. tapi dok lengah-lengah macam kita sendiri yang rancang bila expired date kita sendiri. (ouch) wake up! umur dah nak masuk 21 tapi jimba lebih macam umur 5 tahun. Cuba bayangkan dalam kubur kita merayu kat Tuhan supaya dibangkitkan sebab nak beribadah 24/7. Masa tu tak akan ada dah. Masa tu baru sedar, hidup kita ni. limited edition. seram babe. Nau'zubillah.(35:37)

Pendapat aku sendiri la, Islam kat Malaysia dah macam kelabu. ada hitam putih, cuma tak dapat beza sebab dah bercampur. haq dengan batil orang letak dalam botol goncang kasi sebati dan telan macam takde apa. Tak caye, tengok life sendiri pun dah cukup. Banyak sungguh. sungguh banyak.

Kemukan kepada mereka perumpamaan: Kehidupan dunia ini samalah seperti air yang Kami turunkan dari langit, lalu bercampurbaurlah tanaman di bumi antara satu dengan lain (dan berkembang subur) disebabkan air itu; kemudian ia menjadi kering hancur ditiup angin. (Ingatlah) Allah Maha Berkuasa atas tiap-tiap sesuatu.(18:45)

Nampak tak permainannye kat situ, Tuhan dah kasi hint bulat2 kat situ. Kasih Sayang Tuhan, Rahmat Tuhan Maha Luas meliputi langit dan bumiNya. Kita hamba kerdil lagi hina menumpang dan bila2 boleh ditarik nikmat hidup nyawa yang kita bangga dengan kemewahan yang sangat sedikit. Istighfar.

Malam Ahad mari berjimba dengan Tuhan. eheh.

Tuesday, January 15, 2013

wordless for becoming wednesday

now I miss you, stress. 

wrap up last session (2012/2013)

Assalamualaikum w.b.t to my future me.

Here you go.

#listen, (it's trending now) .I'll tell you about your sumpah-scary-assesment that happened last semester.

During assessment, in front of 5 panels stare at you like piranha waiting for the right time to bites, you were starts with greet and introducing yourself. Even though you had passed it like +/- 3 times, you were quite nervous but it's normal, prove that you are human.

Before I proceed, you had done 2 projects for this semester which were head phone and hair dryer. You may take a look at your sketches, mock up, reports(oh, hopeless) and models that I kept all those stuff at the studio in case you had forgotten.

Basically you were presenting extremely fast, about 3 minutes for 2 projects. Thats really you but, sistahh! you really need to slow it down.

cik kamal said, you seems doesn't show the excitedness(em I rite?) in describing about your products, you did not telling others how you transfer from your inspiration to a line. The process. How you came out with the concept. It's important. You cant simply design a product like because you like to design something. The product that you design will be used by others, not only you. Remember, not going to fast next time.

Added, about the colors. Show how you came out with the color/s, why and the details itself.

idk, each and every presentation you will go out with smiley face. I dont think its pretended-action. You know, you are me, I am you. Panels did give you harsh comment such as, 'kau ni kreatif, tapi kreatif tempat lain, tengok ni macam boomerang, macam pisau pemotong, blabla" and "aku suruh buat lain kau buat lain", " panel kau ni kecik la, memang taknak bagi orang nampak eh?", "ni apa ni, siku aku ke? look, now u see black part, and now u see white part" "wau, it's actually 2 tones. no lah, its 3 tones" "mat, kau tengok budak ni punya LK, sebijik je view"

(ketawa) when I was writing above perenggan, I started laughing. and act its not really harsh, it were happen in joke-situation. and you were laugh together with them.

oh, damn, u were laughing on your own work.

cakap pasal LK, it reminds me of detail drawing. you are designer, you design a product. from customer's briefing to a mood board. Every stage that you take after that process u need to be conscious. Why you do that, to whom, what colors and so on. You really need to be detail. after u arrive at final concept. u need to do detail drawing, the drawing that shows others about your product, the buttons, finishes, where to place and so on. every detail that can be. including, assembling product, where u can place the screw. Like every each aspect of the product you need to consider.

Two more advices, do procrastinate and don't ask lecturer nor discussing with others about your project. Dare to do. If you know what I meant.

cik mat once said, where are you now? are still at darat, or already in the boat, or snorkeling or diving trough the ocean. at what stage of design u are? dan kau masih mentah, baru nak kenal apa itu design.

work hard kawan.

sincerely, 
Y.O.U   

Monday, January 14, 2013

Newton's Third Law

 cc: Voice

Every action has reaction. #listen