Saturday, August 20, 2011

kartun, bukan untuk kanak-kanak?

Assalamualaikum:)

siapa pencipta kartun? siapa?siapa?google up!

animasi sangat digemari oleh kanak-kanak(dan orang dewasa) kerana jalan cerita yang tidak terlalu berat dan penuh dengan warna-warni serta humor yang santai. macam ayat suratkabar plak.

tapi kenapa tajuk aku 'kartun, bukan untuk kanak-kanak'? mari bersama-sama saya mengembara ke Jepun bertemu Yoshito Usui. dah boleh agak?dah boleh agak?


___________loading______________loading___________

shin chan la..yes! bila teringat shin chan, aku akan terbayang punggung nya yang serupa alien tak berbaju

.

eeui~ adakah ini senonoh untuk ditonton oleh kanak-kanak yang akan membesar dan memegang pucuk pimpinan negara kita?

oh, no!! aku tak mahu pemerintah yang lucah.

kartun sangat best! dan ya, aku admit yang aku tak tidur sampai pukul 12 malam tengok chowder. sebab kartun gila-gila dan mostly tak logik untuk dibiarkan hidup di alam realiti.

tapi bagi aku tidak adil jika kanak-kanak yang menontonnya. mereka masih kecil! pernah dengar kanak-kanak 10 tahun mati terjun bangunan dengan memakai pakaian serupa superman? aku pernah

kalau dulu aku minat gila dengan power rangers! semangat kejantanan aku naik bila nampak power rangers merah lawan dengan orang jahat pastu kalah then panggil kengkawan dia datang tolong, takpun ultramen yang akan menang bila button kat dada dia dah jadi merah. aku minat. sampaila satu hari, mak aku jahit kain. lebihan kain tu aku lilit kat kepala, lilit kat tangan, lilit kat kaki, keluar rumah pergi ketuk pintu jiran ajak gusti.ye, aku tau. tak senonoh!

eh? tapi power rangers& ultramen bukan kartun! boo00~

sama jenis la tu. dah benda yang merapu-rapu keluar. raksasa 3 mata. manusia boleh jadi kecik besar. ada kuasa dalam jam tangan. tukar baju dalam 3 saat. real sangat la tu?

pengaruh kartun..

tapi ya adik-adik, jangan terlalu kecewa! kerana bukan semua kartun begitu lucah dan tak masuk akal.
upin ipin! penuh dengan moral dan integriti.
supa striker! semangat sukan yang hebat.
kacang! bff forever. makan pon sodap~
Muhammad, the last prophet! wajib tonton!
Saladin! aku tak pernah tengok lagi.

dalam bidang animasi, produk Islam masih kurang. lambakan dari jepun taiwan, dan barat terutamanya sangatlah banyak. aku tak tinjau lagi kat negara padang pasir. so, no komen.

kesimplannya. carilah medium yang terbaik untuk kita dan bakal anak-anak kita. wujudkan lebih banyak nilai-nilai murni dan menjana minda agar tidak terpesong akidah.

"Tarzan hidup separuh bogel..
Cinderella balik lewat malam..
Pinocchio menipu manjang..
Aladdin suka mencuri..
Batman memandu 320 km/j..
Superman pakai underwear kat luar..
Sleeping Beauty pemalas asyik tidur..
Snow White tinggal serumah dgn 7 lelaki..
Mcm mana budak2 sekarang tak terpengaruh dgn perbuatan2 tak bermoral macam ni..=='....
Elakkan daripada melakukan perkara2 yg mendatangkan zina.."

p/s: lepas ni ramai-ramai ambil kos animation kat oneacademy~

Wednesday, August 17, 2011

Ctrl+w

mari kita berguling sama-sama. ikut rentak. ok, now guling-guling sebelah kiri! *guling*guling*tukar-tukar! guling-guling sebelah kanan pulak!*guling*guling*

ok, dah penat. Assalamualaikum! :)

goyang-goyangkan badan~ goyang lagi. lagi. lagi..lagi..

hey, malulah sikit! ok. now I'm really really done. kbye

psst: please do ctrl+w and don't cursing me




Monday, August 15, 2011

review

"Tanggungjawab kita masih banyak diluar tu... Tanggungjawab pada Dia itu masih ada. Tanggungjawab nak betulkan orang kat luar sana agar sedar, pun ada juga. Tanggungjawab nak habiskan studies pun perlu diselesaikan juga. Ada seribu satu benda kat luar tu yang tanggungjawabnya atas nama kita, tapi tak ada satu pun yang harganya sia-sia kalau kita pajakkan apa yang kita buat tu atas nama Dia."

contengan jalanan-hlovate

no word means wordless