Saturday, April 23, 2011

esok

101 thing I learned in Architecture School by Matthew Frederick


am i taking the right path for my life? O Allah, please help me..

tadi main lari-lari dalam google search pasal mr.archi..dan antara resultnya,.macam ni:-

"Being an architect is not an easy path. We need to go against our sleep clock, put some effort, read dozens of books, brainstorming big time, and of course tawakkal from Allah. InsyaAllah we will be able to score well in architecture (regardless on how unskillful we are for the time being)"


dan lagi..


"Di kebanyakan universiti, para pelajar senibina perlu membuat pembentangan hampir setiap minggu, selalunya untuk subjek “Design”. Setiap minggu, tenaga pengajar selalunya sudah menetapkan sasaran tahap kerja yang perlu dicapai oleh semua pelajar. Di dalam setiap sesi inilah pelajar akan diberi peluang untuk mengasah kemahiran berkomukasi dengan berkesan melalui bahan visual, model fizikal dan juga pembentangan atau diskusi secara lisan. Ianya juga menuntut pelajar agar mempunyai skil menguruskan masa dengan elok kerana sekiranya tidak mampu untuk mempamerkan kerja yang memuaskan, dia akan mengalami kesukaran untuk mengejar masa"


dulu masa kecik, tak terlintas langsung nak join kos seni bina. aku masih kabur lagi. dan sekarang aku masih keliru.aish,,tah hapa-hapa ntah






Quote hari ni..

"An Architect knows something about everything. An engineer knows everything about one thing."

pensel


disebabkan masa study week aku sangat 'sibuk' sampai takde masa nak update blog, aku mula korek2 file pict apa yang boleh aku merepek tengah malam ni...dan aku jumpa ini:-



mata pandang buku. telinga dengar walkman.
great collaboration during calculation.

setengah jam kemudian, buntut pensel da selamat aku kunyah, punggung mula rasa sengal-sengal, ni la padahnya study guna kerusi kayu KMS, berbirat kulit.

aku jalan-jalan terjah masuk bilik aras-mate..

GI-LA, study week habiskan masa tengok running man...
macam best, aku join usha sekejap-sekejap. lama-lama ....

lekat..
setengah jam.
satu jam.
last2 habis 1 episod. *uh, best jugak~*

gerak masuk bilik balik..huarghh*menguap*
ishh, tak senonoh betul, jatuh saham aku..

pandang katil, teringat exam, baca buku teringat bantal..adeh, pedih-pedih..
aku ambik lect note phy, aku gunting kecik-kecik pastu aku gigit2 sampai tulisan hilang.
*okey, tu tipu*

aku teringat pesan sorang kakak tak ingat sape, beliau nasihat ,,
"dik, belajar apa yang senang?even nak belajar jalan pun ambik masa."
.............................................................................

aku lempar pandangan jauh-jauh menghadap sawah bendang. gila rindu masa belajar.

sitting at terminal number 9 1/4 waiting for the next train bring me to higher state.

ya Allah, mudahkanlah urusanku.amin